Ratsastusterapia
Ratsastusterapia
Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään
koulutetun terapiahevosen yhdessä toteuttamaa kuntoutusta, jossa huomioidaan
asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaiset motoriset, toiminnalliset tai
psykologiset tavoitteet. Ratsastusterapian tavoitteena voi olla esimerkiksi
kehonhallinnan ja kehotietoisuuden lisääminen, motoristen taitojen
kehittyminen, mielen ja käyttäytymisen hallinta tai kroonisen kivun hoito. Psyykkisen kuntoutuksen tukena ratsastusterapiassa korostuu hevosen
luontainen herkkyys tunteille ja sen mahdollisuudet tunteiden ja
käyttäytymismallien peilinä ja tulkkina.
Ratsastusterapian vaikuttavuus perustuu hevosen liikkeen avulla saavutettuun vaikutukseen ihmisen tunto -, tasapaino - ja liikeaistijärjestelmissä. Lisäksi hevosen lämpö yhdistettynä liikkeeseen rentouttaa ja auttaa vähentämään esimerkiksi spastisuutta ja kipua.
Ratsastusterapeutti-SRT® on sosiaali- ja terveyden alan AMK-tutkinnon suorittanut ammattilainen, joka on lisäksi suorittanut 3-vuotisen ratsastusterapeutin ammatillisen lisäkoulutuksen (52 op). Ratsastusterapiassa korostuu terapeutin ammattitaito havainnoida ja ohjata ihmisen sekä hevosen välistä liiketerapiaa ja vuorovaikutusta niin, että terapia tukee ja auttaa kuntoutujaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Kuntoutukselliset tavoitteet asetetaan ICF-luokituksen mukaan.
Kuinka ratsastusterapiaan pääsee?
Ratsastusterapiaan ohjautumisen pohjana toimii julkisessa
terveydenhuollossa laadittu kuntoutussuunnitelma, kuntoutuksen tarpeen tunnistaminen
ja yksilölliset tavoitteet. Ratsastusterapiaan asiakas tulee usein joko Kelan, vakuutusyhtiön tai sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella. Ratsastusterapian tavoitteiksi voidaan kuntoutussuunnitelmassa määritellä esimerkiksi: tasapainon ja koordinaation ongelmat, kävelyn haasteet, motoristen taitojen
viivästyminen/heikkous, kehonhahmottamisen haasteet, mielenterveyden ja
käyttäytymisen ongelmat, krooninen kipu.
Jokaisen asiakkaan kanssa suunnitellaan yksilölliset kuntoutuksen tavoitteet, jotka nivoutuvat asiakkaan oman arjen ja osallistumisen ympärille.
Jos koet, että ratsastusterapiasta voisi olla hyötyä sinun toimintakyvyn kuntoutuksessa, voit olla yhteydessä terapeuttiisi tai lääkäriisi. Julkisen terveydenhuollon terapeutit, sairaanhoitajat ja lääkärit voivat yhdessä kanssasi keskustella kuinka kuntoutussuunnitelman laatiminen etenee.
Kenelle ratsastusterapiasta voisi olla hyötyä?
Ratsastusterapiaan tulevalla asiakkaalla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta hevosista tai ratsastuksesta. Ratsastusterapiassa ei opetella ratsastuksen taitoja, vaan terapiassa hyödynnetään hevosen ominaisuuksien ja liikkeen terapeuttisia vaikutuksia. Tavoitteena on oppia taitoja, joita voidaan hyödyntää jokapäiväisessä elämässä.
Ratsastusterapiasta on tutkitusti hyötyä esimerkiksi seuraavien sairauksien tai toimintakyvyn haasteiden kuntoutuksessa:
- Neurologiset sairaudet (MS-tauti, AVH, CP-vamma)
- Kehitykselliset häiriöt
- Krooninen kipu
- Mielenterveyden ongelmat ja psyykkiset haasteet (masennus, paniikki- ja
ahdistushäiriöt, syömishäiriöt)
- Toiminnalliset haasteet (tasapainon ja koordinaation ongelmat, kävelyn haasteet)
- Tarkkaavaisuuden häiriöt ja toiminnanohjauksen haasteet
- Selkäydinvammat
- Aivovammat
- Autismi ja autisminkirjon häiriöt
Ratsastusterapia fysioterapeutin toteuttamana voi olla myös ainoa terapiamuoto Kelan vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Asiakkaalla ei tarvitse olla muita terapiapäätöksiä saadakseen ratsastusterapiaa Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumuksella. Kelan vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta löydät lisätietoa osoitteesta:
https://www.kela.fi/vaativa-laakinnallinen-kuntoutus
Ratsastusterapiasta ja koulutuksesta löydät lisätietoa osoitteesta
https://suomenratsastusterapeutit.fi/ratsastusterapia/
Jäikö jokin asia mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä!